"Mijn deelname aan de marathon heeft me zoveel geleerd over mijn diabetes"

Klaar voor de start?

Daar sta je dan. Klaar voor die wedstrijd waar je zo lang voor hebt getraind. Je hebt overal over nagedacht en voor jezelf de juiste strategie bedacht. Maar dan blijkt je waarde 2 x zo hoog als in jouw plannen stond. 10 minuten voor het startschot meet je 19 mmol/l.... Zo irritant!! Wat nu??

Stresshormonen, zoals we allemaal wel kennen in de vorm van adrenaline, zorgen voor een verhoging van glucosewaarden. Dat verklaart ook waardoor sporters voorafgaand aan een wedstrijd vaak hoge bloedglucosewaarden hebben. Als dat gebeurt is het oppassen geblazen. Geef je namelijk extra insuline om die waarde naar beneden te krijgen, maar ga je vervolgens 10 km hardlopen, of 30 km fietsen, dan kan je bloedsuikerspiegel veel te hard gaan dalen, omdat je insuline dan ineens extra goed begint te werken.

Sta je met een verhoogde bloedglucosewaarde aan de start, bedenk dan altijd waardoor dit komt. Heb je een tekort aan insuline? Heb je teveel gegeten? Of heb je misschien last van spanning? Elke situatie vergt een andere aanpak.

Op (de) hoogte met diabetes

Tijdens expedities naar de top van de Kilimanjaro en de Toubkal hebben we ervaring opgedaan met diabetes op (grote) hoogte. Omdat we veel vragen krijgen over bergsport en diabetes delen we hier de belangrijkste tips met jullie:

  • Werkt mijn apparatuur op hoogte? Er worden geen systematische tests gedaan door fabrikanten op grote hoogte. Wat niet wil zeggen dat apparaten niet zouden werken. Ze worden simpelweg niet getest, waardoor fabrikanten altijd een disclaimer zullen opnemen in hun productbeschrijving. Onze ervaring met bijvoorbeeld de pompen en sensoren van Medtronic is dat deze gewoon werkten.
  • Koude heeft wel invloed. De doorstroming in de huid wordt bijvoorbeeld minder bij kou, waardoor meten soms lastiger wordt. Even de handen en de meter opwarmen door de wrijven in je handen is vaak al voldoende om dit te verhelpen.
  • Kou heeft veel invloed op insuline! Als insuline eenmaal bevroren is (geweest), dan is de werking verloren. Zo werd tijdens de Kilimanjaro challenge Bas zijn slangetje van zijn insulinepomp maar heel even blootgesteld aan de koude buitenlucht en meteen was zijn insuline bevroren en werkte deze niet meer. Zorg dus dat je alles waar insuline in zit goed wegstopt, dicht op de huid onder warme kleding. Hoge bloedsuikers terwijl je tijdens een bergtocht vaak toch al vermoeid bent wil je natuurlijk niet!
  • Het is altijd verstandig om een buddy bij je te hebben, die het een an ander weet over jou diabetes en je kan helpen. Ook fijn als hij of zij met je meedenkt als jij vermoeid begint te raken.
  • Train! Door te trainen kom je erachter wat het effect van de inspanning op jouw diabetes is. De hele dag wandelen in de bergen is anders dan in het vlakke Nederland. Probeer dus ook in Nederland al de nodige hoogtemeters te maken. Er zijn genoeg plekken waar dat kan. En tijdens het trainen meet je natuurlijk veel...

Op de volgende websites vind je meer informatie: http://www.diabetes.co.uk/sport/hiking-and-trekking.html en http://hoogteziekte.info/met-een-ziekte-de-hoogte-in/overige-ziekten/