Anne-Marleen Vliegenthart
Diëtist

Over Anne-Marleen

Anne-Marleen Vliegenthart is in 2011 afgestudeerd als diëtist. Vrijwel direct daarna heeft zij de post-Hbo sportdiëtetiek gevolgd op Papendal. Haar passie voor sport en voeding is al vroeg ontstaan, toen ze merkte en zag wat voor effect voeding kan hebben op het prestatieniveau.

Anne-Marleen werkt als diëtist in het ziekenhuis op de Diabetespoli. Hier heeft zij zich kunnen verdiepen in de verschillende type DM, de bekende type 1 en type 2 DM, maar ook de wat onbekendere varianten zoals MODY en LADA.

Meten is weten

Voeding en sport zijn nauw met elkaar verbonden. Hoewel de Bas van de Goor Foundation vooral verstand heeft van sport en bewegen, kunnen we je ook helpen met (eenvoudige) vragen op voedingsgebied. Als je vraag meer deskundigheid vereist dan kunnen we je aan een -in diabetes gespecialiseerde- diëtist koppelen.

Anne-Marleen is zo iemand: "Wat ik tijdens mijn werk in het ziekenhuis heb geleerd is dat het haast niet mogelijk is om een algemeen, voor iedereen geldend, voedingsadvies te geven en juist dat maakt het zo interessant. Hierdoor ben ik mij ook steeds meer gaan verdiepen in de fysiologie. Want wat maakt dat je de ene keer na een boterham met kaas 6 mmol/L meet, en de andere keer 3 mmol/L of zelfs 14 mmol/L?

Wat daarvoor is gegeten is van belang maar ook of er inspanning is geleverd en hier komt mijn ervaring met verschillende sporters weer om de hoek kijken. Daarom vind ik het zo leuk en ook zeer interessant om de BvdGF zo mogelijk te ondersteunen, ik kan mijn verschillende passies combineren! Met als doel natuurlijk om steeds meer kennis te vergaren en zo nog gerichter voedingsadvies te kunnen geven.

Het belangrijkste advies dat ik op dit moment kan geven is bewust worden. Het klinkt heel saai en ouderwets, maar is wel heel belangrijk bij onder andere de regulatie van je bloedglucosewaarde. Wees je bewust van wat je eet en drinkt en wat daar de effecten van zijn.

Houd bijvoorbeeld eens een paar dagen bij wat je eet en drinkt, zo mogelijk gekoppeld aan bloedglucosewaardes, om inzicht te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat je bloedglucose steeds stijgt nadat je een glas sap hebt gedronken, kan je er eens voor kiezen om dat glas sap weg te laten en dan je bloedglucose weer te controleren, wat is het effect hiervan?

Dit is een vrij simpel voorbeeld maar dit kan je ook met andere producten/voedingsmiddelen constateren. Zo kun je ook uitproberen wat bijvoorbeeld het effect van beweging is op je bloedglucose. Het is, zeker in het begin, een kwestie van veel uitproberen en meten."

Vragen?

Heb je na het lezen van het verhaal van Anne-Marleen nog vragen, vul dan ons contactformulier in, dan kijken we of we je kunnen helpen. En als wij dat niet kunnen verwijzen we je naar het juiste adres door.

Wist je dat we vier keer per jaar een informatie-avond over diabetes, voeding en sport organiseren? Je bent welkom op een zogenaamde Back on Track avond!

Op de volgende pagina's vind je meer praktische informatie over voeding en diabetes:

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes
https://www.dvn.nl/leven-met-diabetes/voeding
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/diabetes-type-2.aspx
https://diabeter.nl/nl/over-diabetes/diabetes-en-voeding/